donderdag 10 november 2011

Thony's goes minimalistisch running (ofwel natural running)

Gisteren weer een sop struin geweest. Ik heb nieuwe schoenen gekocht, ook nog eens een ander merk en wel Brooks type PureFlow.
Minimalisme

Minimalisme (ook wel natural running genoemd) is een nieuwe trend binnen running. Minimalistische schoenen hebben tussenzolen met een gering hoogteverschil van hak naar voorvoet, maar bieden wel voldoende demping om zeer comfortabel te lopen. De voet kan zoveel mogelijk vrij bewegen en kan natuurlijker afwikkelen. De spieren in voet en onderbeen worden sterker, en dat werkt blessurepreventief.

Het geringe hoogteverschil tussen hiel en voorvoet stimuleert een latere hiel of midvoetlanding. Dit geeft minder impact én belasting dan bij hiellanding. Gebruikers ervaren een hogere pasfrequentie, wat voor velen een stimulerende loopsensatie is.

Ik ben heel benwieuwd hoe deze manier van lopen gaat bevallen. Ik laat het jullie weten. De eerste meters voelden in ieder geval heerlijk aan.

De zool is zoals boven beschreven zeer dun en geeft minimale demping. Ook is de grote teen los van de rest van de zool zodat de afwikkeling van de voet natuurlijk wordt.

Let wel! Minimalistische schoenen geven een andere belasting. Het lichaam heeft tijd nodig hieraan te wennen. Het is belangrijk dit rustig op te bouwen en het lopen op minimalistische schoenen af te wisselen met “normale” trainingsschoenen. De ene loper kan uiteindelijk dagelijks op minimalistische schoenen lopen terwijl dit voor de ander bij één keer per week blijft. Luister naar je lichaam en ga hier verstandig mee om.


Geleidelijk opbouwen
Extreem minimalistische schoenen(de Pureflow is niet extreem minimalistisch maar zou ook als reguliere hardloopschoen kunnen fungeren) kunnen fantastisch aanvoelen in de winkel. Maar er schuilt een risico in het in één keer volledig overstappen hierop. Minimalistische schoenen vragen namelijk meer van diverse spieren in je voet en kuit. Advies is om in het begin slechts één of twee van je wekelijkse trainingen op minimalistische schoenen te doen.

Hierdoor worden de minder ontwikkelde spieren sterker en verbeterd de gehele conditie. Door naar je lichaam te luisteren kan je de loopfrequentie geleidelijk uitbouwen, overstappen naar een nog minimalistischere schoen of zelfs allebei.

Spreek me gerust aan om te vragen hoe het bevalt. Zal in het begin wel spierpijn worden want de kuiten en voetspieren moeten nog meer zelf aan het werk als in de reguliere schoen.


















Geen opmerkingen: